
To: Carlos Bonilla 
 Carlos.Bonilla@fcc.gov

FCC Equipment Authorization Branch 
 
From:  Peter Mu 
 Peter.mu@cetecomusa.com
 EMC Project Engineer 
 
Applicant:      Novatel Wireless, Inc. 
FCC ID:      NBZNRM-MC950D 
Correspondence Reference Number:   33891, 33892, 33893, 33894, 33895 
731 Confirmation number:    EA822665 
Date:      Oct 15, 2007 
 
Subject: FCC Equipment Authorization System 
 
Dear Examiner, 
 
We prepared this document on behalf of our client and the applicant of this filing, 
Novatel Wireless, Inc, to address the questions you have asked in correspondences 
33891, 33892, 33893, 33894, and 33895.  All the answers are collected here because the 
five correspondences are identical. 
 
Question: Independent of characteristic measured results, software change in an existing 
device containing 3GPP Rel6-capable hardware but operating under Rel5 
functions/protocols is not considered as a Class I permissive change; note also 47 CFR 
2.907, 2.931, 2.944, 2.1033(c), 2.1033(c)(18), 2.1043. Assuming no device hardware 
changes, and other requirements of 2.1043 are met, Class II permissive change (C2pc) 
can be used and is needed to activate W-CDMA/HSPA (Rel6 HSUPA/HSDPA) on an 
existing FCC-ID for a W-CDMA/HSDPA (Rel5) device. 
 
Answer:  This filing is a class II permissive change and the intent is exactly as you have 
mentioned in paragraph one.  We would like to activate W-CDMa HSPA in Rel 6 
through this class II permissive change on an existing Rel 5 device which has already 
been granted its own FCC ID.  Please refer to the original C2PC request letter from 
Novatel under the file name: 
 
Question: Per 2.1043(b)(2), the C2pc application must include test report(s) with HSPA 
measurements, regardless of the emission levels in comparison to other modes, along 
with other pertinent info describing changes compared to preceding filings under an FCC 
ID. Implementation differences between Rel5 (HSDPA) and Rel6 
(HSUPA/HSDPA=HSPA) necessitate differences in test configurations. Test results from 
Rel5 operations only may not necessarily support Rel6. Only Release 6 supports HSPA, 
which is HSUPA + HSDPA using both Rel6 protocol calling and hardware. Rel5 does 
not support HSUPA, and the requirements for HSDPA in Rel5 are also somewhat 
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different from the HSPA/HSDPA in Rel6 because it does not have to support the more 
complex requirements of HSUPA. 
 
Answer: In SAR report (file SAR_NOVAT_042_07002_MC950D_FCC_v1.pdf) section 
8.1 the conducted output power values for Rel 6 HSPA are listed.  These values are 
comparable with the Rel 5 values in the original filing to within 0.25dB.  We realize that 
HSDPA settings under Rel 5 are different from HSDPA settings under Rel 6.  We made 
this comparison to verify the output power and determined that SAR is worse case when 
measured with Rel 6 HSDPA + HSUPA.  The power settings we used during testing are 
inline with FCC HSPA interim procedure; details are provided in SAR report appendix 
D.   
 
Question:  Filings must clearly describe all modes of operation, which modes were tested 
to maximize emissions and details about selection criteria and worst-case determinations. 
Other info in filing should include details about specific device profiles, device 
categories, test cases, test scripts, modulations, channelizations, permutations that are 
appropriate for and were used to test this device, among those in the applicable 
conformance documents and standards with specific sub clauses identified in filing, 
specific test equipment. and setup info and installed options/add-ons. 
 
For SAR purposes, some preliminary testing is needed to evaluate whether C1pc or C2pc 
applies. The series of power measurements described in latest FCC 3G SAR interim 
guidance can be used to determine whether additional SAR tests are needed. Such power 
measurement results should be included in the C2pc filing to justify whether SAR is done 
or not. 
 
Answer: Appendix D also describes the modes of operations.  Rel 6 HSPA is achieved 
with Rohde and Schwartz CMU200 with engineering firmware 4.5.11.  A detailed 
operational description of this tester is attached to this filing for your reference.  Please 
see file "CMU_WCDMA_Supplement_010_V4-50.pdf" This file has been marked 
confidential because it is not yet released by R&S and is for your reference only. 
 
All the other issues described from paragraph five and on are related to Software Defined 
Radios.  Novatel Wireless, Inc has provided this disclaimer that the EUT is not a SDR.  
Please see attachment. 
 
I hope that this document contains all the answers to your questions.  Please feel free to 
contact us if you have any other concerns. 
 
Best Regards. 
 
 


