
RE: Hyperlink Technologies 
 
FCC ID: MYF-G11FNFPCX 
 
The following is in response to the comments on the above referenced application. 
 
1) Please confirm that this device will only be sold only as a complete system as shown within 
this application (DC Injector + PCMCIA Card + Amplifier). Note that currently amplifiers may only 
be approved as part of a system under Part 15. 
 
We confirm that the system will only be sold in the configuration described in the test report.  
 
2) Please provide higher resolution photographs of the internal PCMCIA Card. Additionally, 
please provide bottom internal photographs of the PCMCIA Card. 
 
The internal photographs provided of the PCMCIA card were those filed with the commission 
when the PCMCIA card was originally certified (FCC ID: HZB-G11FNFPC), and thus should be 
sufficient.   However, we have re-taken these photographs and uploaded a revised exhibit per 
your request. 
 
3) Most PCMCIA cards have a simple driver interface for selection of channels, etc. It appears 
that the channel list for use with the device varies will depend on the antenna/configurations. 
Please explain how compliance of this device will meet 15.15(b) (i.e. what keeps a user from 
selection of channels 7 and 8 for configurations that should only allow channels 4-6). 
 
A letter has been uploaded attesting that this system will only be installed with “password 
protected” access points.  The end user will not have access to the passwords to change the 
settings on these systems. 
 
4) Please explain why some higher gain antennas allow channels 4-8, while some lower gain 
antennas only allow channels 4-6. Note that any changes to this table will also affect the users 
manual. 
 
For this system, the channels in which particular configurations comply are generally limited by 
the harmonic emissions in the restricted bands, and not by band-edge compliance (due to the 
large output filter used).  Some antenna types exhibit stronger secondary resonances or 
unbalanced common mode emissions as they are not designed to operate at harmonic 
frequencies.  Thus, it is not possible to directly correlate the antenna gain factors at the 
fundamental frequency with the magnitude of the emission at harmonics frequencies.  The 
channel limitations stated in our filing are correct based on the extensive radiated emissions 
testing provided in this filing. 
 
5) Reference to Section 15.247(b)(4)(iii) in the users manual appears incorrect. We believe this 
was likely intended to be 15.247(b)(3)(iii). Please verify and adjust as necessary. 
 
Our apologies, in the 10–1–02 Edition of the FCC Rules the paragraphs 15.247(b)(3)(i,ii,iii) come 
after section 15.247(b)(4), which makes them appear to be subparts of 15.247(b)(4).  We have 
corrected as necessary. 
 
6) Please note that the FCC no longer desires that the safe distance for mobile devices be 
calculated in the RF exposure exhibit if the safe distance is < 20 cm, but instead prefers the 
power density results to be calculated and compared to the power density limit. Given the nature 
of this application it is convenient to leave the information provided, however please provide a 
separate table that also calculated power density @ 20 cm for the mobile devices and @ 1 meter 
for the fixed devices. 
 



Updated Tables have been included in the updated RF exposure exhibit. 
 
7) It is uncertain which power meter was used for the 802.11g testing. There has been some 
concern generated over the bandwidth of the sensors used for this measurement that affects its 
accuracy with OFDM modulations. The test report shows 2 power meters that may have been 
used. Please provide additional information regarding this issue. 
 
For the 802.11g mode, the Pacific Measurements 1018B peak power meter was used.  However, 
addressing concerns as to the input bandwidth and rise-time of the device we have determined 
that this peak power meter has an insufficient rise/fall time to accurately detect 802.11g mode 
signals.  Per the power meter’s user’s manual and our own measurements, the input rise/fall time 
for the 1018B meter was determined to be on the order of 150-200 ns.  Using a crystal detector 
(HP 8472A) we determined that the peak rise/fall time for the 802.11g signal is ~60 ns.  Thus, the 
measurements made with the PM 1018B peak power meter were low. 
 
The output power of each amplifier power setting, as well as the radio alone, was re-measured 
using the HP 8472A crystal detector compared with a the CW source.  The individual amplifier 
output peak power levels were observed to increase.  However, all configurations remain within 
the 1 Watt FCC/IC limit because of the insertion loss of the output filter that is used whenever the 
amplifiers are present.  This filter insertion loss was not considered when the peak output power 
was first measured. 
 
Thus, our updated test report indicates the new method of peak power measurement and the 
new, more accurate peak power output readings for the configurations listed.  Additions have 
been made to the list of equipment used, and example plots of the 802.11b and 802.11g crystal 
detected waveforms are available upon request.  
 
8) Please provide results of conducted emissions for the radio/laptop combination. Please note 
that each application must stand on its own. If results are provided from another application, 
please provide justification for this.  
 
Certification for the PCMCIA radio, FCC ID: HZB-G11FNFPC, demonstrates that the FCC Class 
B line conducted emissions limits are met by the PCMCIA card and an associated computer.  
Please see section 6.4 of the updated test report exhibit for justification. 
 
9) Plots shown in figure 6.17 suggest that the spectral density may not have been taken at the 
highest point in the passband of the fundamental. Please comment and/or provide new data as 
necessary. 
 
The measured PSD amplitude in figure 6.17 is incorrect.  However, observing the 6 dB bandwidth 
plot, figure 6.10, the peak emissions are no more than 3 dB above the measured emission.  Since 
the measured emission has more than 11 dB of margin, the 6.17 plot still demonstrates PSD 
compliance. 
 
10) Table 5.0 is not clear which configurations are which. Please color code this table differently. 
 
An updated table in included in the updated test report exhibit. 
 
11) Please explain if the rational of 6 dB was determined by observing bandedge, harmonics or 
both. Please note that the behavior of the bandedge does not necessarily dictate the same 
behavior for the harmonics. 
 
The 6 dB of input attenuation was determined to be the level that gave the largest harmonic 
emissions from the amplifier.  Because of the large output filter used in this system, band-edge 
emissions where not the limiting factor in selecting compliant systems for these configurations.  In 



fact, all configurations that use the output filter meet the band-edge emissions limits for all 
channels.    
 
12) Although 6 dB of attenuation may have been used for restricted bands, please confirm if this 
same setting was used for bandedge. 
 
6 dB of input attenuation was also used in testing band-edge compliance.  See above for 
rationale. 
 


