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FCC ID: L2V-STX3 

IC ID: 3989A-STX3 

CT Project: p1320003 
 
From: Chris Harvey 
 
Date: November 11, 2013 
 
Amanda, thank you for the response.  We are getting closer but not yet there.   The new comments from me are in 
GREEN. 
 
 
9. The FCC Modular Approval letter indicates that this device has a unique Antenna Connector, but this appears to 
have a pin on the PCB for connection to an antenna trace. There is FCC Guidance on Licensed Modules and for 
Trace Antenna compliance, but due to the US Government shutdown, I cannot determine the KDB numbers.  
 
Spot - The module is not approved for use with an antenna trace under this application. This device is only 
approved for use with the specified ceramic patch antenna. The pin on the board is to be connected directly to the 
specified antenna.  
 
Continued Q9. The module does not have an RF connector and relies on an installation to a host that contains a 
connection to a pin that has a trace to some antenna connector.  In order to NOT have an antenna or antenna 
connector on the module, there MUST be control over installation, and the installation guidance MUST be part of 
this application review.  This cannot be a regular Modular Approval, but must be a Limiter Modular Approval 
because this item #4 of the Modular Approval cover letter is NOT met.   
 
Modular item #4.“The modular transmitter must comply with the antenna requirements of Section 15.203 and 
15.204(c).  The antenna must either be permanently attached or employ a “unique” antenna coupler (at all connections 
between the module and the antenna, including the cable). Any antenna used with the module must be approved with 
the module, either at the time of initial authorization or through a Class II permissive change.  The “professional 
installation” provision of Section 15.203 may not be applied to modules. 
 
CH 11-11-13 
According to the FCC KDB 996369 D01Module Guide: 
 
Question 11: Can a module be certified where the host device must use a micro-strip trace on the host’s printed 
circuit board to an antenna connector or a trace antenna on the host circuit board?  
  
 Answer 11: A modular transmitter may be certified when the connection to the antenna is made through a host’s 
printed board micro-strip trace layout to an external connector, trace antenna or component (chip) antenna on a 
printed circuit board (herein referenced as “ trace design”). This can be extended to include passive parts for 
antenna attenuation padding, impedance matching or providing test ports. Other components such as amplifiers 
and active drivers are not considered a trace layout and must be contained on the module.  
  
The Form 731 application shall include detailed engineering reference designs for the trace design in addition to the 
required OEM instructions (see Comprehensive integration instructions above) for all trace designs approved with 
the module. In particular the integration instructions shall include the following:  
  
1. Trace layout and dimensions including specific designs for each type:  
a. Layout of trace design, parts, antenna, connectors and isolation requirements;  
b. Boundary limits of size, thickness, length, width, shape(s) dielectric constant, and impedance must be clearly 
described for each type antenna;  
c. Different antenna length and shapes affect radiated emissions and each design shall be considered a different 
type; e.g., antenna length in multiple(s) of frequency wavelength and antenna shape (traces in phase) can affect 
antenna gain and must be considered;  
d. The above data is to be provided by a Gerber file (or equivalent) for PC layout.  
2. Appropriate parts by manufacturer and specifications.  
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3. Test procedures for design verification.  
4. Production test procedures for ensuring compliance.  
  
Only trace designs approved at the time of grant or through permissive change can be used by the OEM. PCB 
circuit designs have an increased potential for design mishandling and they are susceptible to cross-talk and 
increased unintentional radiation. The applicant must provide compliance test data for all antenna circuit trace 
designs being marketed or used. Different antenna length and trace layouts can affect radiated emissions and each 
design shall be considered a different type.  
  
For demonstrating compliance, when not limited to specific host, a stand-alone reference opens board PCB test 
board design that is representative of the worst case boundary limits (as constrained by the design rules 
documented in the integration instructions) for each trace design (type) shall be used.  
  
For SAR consideration, all current test procedures and guidance must be followed as discussed in Section IV on RF 
Exposure considerations and all the relevant KDB publications and in particular the conditions defined in Section 2 
of KDB Publication 447498.  
   
996369 D01 Module Equip Auth Guide v01r04 13 
It is recommended that the grantee have an agreement with the Host manufacture to build in accordance with 
instructions, in order to ensure compliance.  
  
Grant comment: This module can only be used with a host antenna circuit trace layout design in strict compliance 
with the OEM instructions provided.  
 
(end of KDB reference) 
 

1. Therefore, please provide ALL OF THE information required for this ‘Trace Design’ as required by the FCC. 
 
CT- Manufacturer has included Gerber files detailing Antenna trace section. 
The document set now includes the STX3 reference design package which includes: 
 

1. RF trace layout and dimensions (including complete Gerber and drill files) 
2. Complete reference parts list 
3. Test procedures for design verification (in STX3 Reference Design.pdf) 
4. Production test compliance procedures (in STX3 Reference Design.pdf) 

 
 

2. Please also confirm that the STX3 Module does NOT meet the definition of a Split Module per the same 
KDB. 
 

Spot – The Modular Cover Letter item 5 has been modified to include the following: 
 

FCC KDB 996369 D01Module Guide defines a split-modular device as follows: 

 

Split-modular transmitter: a RF transmission system that complies with the requirements for a 

single-modular transmitter, that is separated into a radio front-end section and a control-element 

section, and can demonstrate compliance for a range of similar type hosts; 

 

Since the STX3 contains all RF (including power amplifiers) and digital circuitry in a single 

integrated circuit, this device does NOT meet the requirements as a split-modular device. 
 
 

3. The 4dBi antenna gain is specified in the RF Exposure calculation exhibit (are you providing an over 
estimation or EIRP, then state so). Please also provide the antenna specification exhibit of the 3dBi or 4dBi 
ceramic patch antenna. 

 
CT- Corrected 
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4. The Revised Modular Cover Letter has an Excerpt from the User’s Manual, but this information in this 

exhibit is different from the information contained in the User’s Manual provided.  There is no information 
about the antenna in the manual that was provided.  The Modular letter stated that the Peak gain of the 
spectrum antenna is 3.0, but neglected to indicate any units on that value (dBi?). 

 

CT- All exhibits have been updated to indicate the proper units for the antenna gain as provided by the 
manufacturer in the product datasheet (including the User’s Manual). 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Response by: Spot & Alex Macon  

Submitted by: Amanda Reed 

Date:  November 13, 2013 


