
                  American Telecommunications Certification Body Inc. 
                                               6731 Whittier Ave, McLean, VA 22101 
 
 
 
March 22, 2005 

RE:  FCC ID: HQXSAXM105A1 
Attention: Yvette Chen 
 
I have a few comments on this Application.  Please note that further comments may arise in response 
to answers provided to the questions below. 
1. Please note that you have not included the frequency of the device on the 731 form.  Please 

provide this information on the 731 form. 
2. Please note that your request for confidentiality letter is confusing.  You state that you are not 

seeking confidentiality for any exhibits.  Why was a request for confidentiality letter provided?  If 
confidentiality is requested for certain exhibits, please provide a request that specifically mentions 
the exhibits requested to be confidential.  Please note that only the following exhibits may be held 
confidential for this type device: schematics, block diagrams, operational descriptions, parts lists is 
provided. 

3. Please complete section 4a of the 731 (equipment code).  The equipment code for this device 
would probably be DXX.  Please clarify. 

4. Please provide a more complete block diagram of the transmitter section itself. 
5. Please verify that the USB dongle is a receiver only and does not transmit. 
6. Please note that the user’s manual is not an appropriate operational description.  Please provide 

an adequate operational description that is in accordance with 2.1033 of the FCC rules.  Such an 
operational description must contain, “a brief description of the circuit functions of the device along 
with a statement describing how the device operates. This statement should contain a description 
of the ground system and antenna, if any, used with the device.”  This operational description 
would describe how the transmitter functions and also describe if the USB dongle is a receive only 
device etc. 

7. Please note that the test setup photos are not in accordance with ANSI C63.42003 (i.e. 10 cm 
separation distances between devices not met).  Please note that as the EUT is the mouse 
transmitter, it should be tested as a stand alone transmitter. However, when tested as part of a 
system, then ANSI C63.4 2003 must be followed. 

8. Please note that 15.227 is a field strength measurement using an average detector and is not an 
ERP/EIRP limit.  The field strength limit for this type device is 80dBuV/m at 3 meters.  Please also 
note that test report and testing for FCC compliance must be in accordance with ANSI C63.4 2003.  
Please note that ANSI C63.4 3003 section 10.1.1 (Reports) states, “In addition to this standard, 
any other standards to which the EUT was tested shall be clearly described in the test 
report.”   Please also note that the report provided is a CE compliance report and does not 
properly address FCC rules and regulations for this device as required by ANSI C63.4.  Please 
also note that it is not possible from the data in the report to determine if the values given as 
“Reading Data dBm” includes the necessary receive antenna factors, site cable factors or other 
required factors.  Because of this ambiguity and because the CE report is not in accordance with 
ANSI C63.4 2003 this is not an appropriate FCC compliance report and does clearly show 
compliance to the required standards and limits.  Please provide a report in accordance with FCC 
part 15.227 and ANSI C63.4 2003. Please include all necessary field strength readings which 
include all necessary factors and please include a sample formula showing how all factors are 
accounted for. 

9. Please provide a test report which properly addresses 47CFR rules and limits for spurious 
emissions.  Please test the device for compliance to FCC rules. 

10. Please provide the schematics for the transmitter as required by 2.1033(a)(5) of the FCC rules. 

 



  Page 2  March 22, 2005 

 
Dennis Ward 
mailto:dward@AmericanTCB.com 
 
The items indicated above must be submitted before processing can continue on the above referenced 
application.  Failure to provide the requested information may result in application termination. 
Correspondence should be considered part of the permanent submission and may be viewed from the 
Internet after a Grant of Equipment Authorization is issued.  
 
Please do not respond to this correspondence using the email reply button.  In order for your response to be 
processed expeditiously, you must submit your documents through the AmericanTCB.com website. Also, 
please note that partial responses increase processing time and should not be submitted. 
 
Any questions about the content of this correspondence should be directed to the sender. 


