
Chris Harvey 

From: September Radecki [september.radecki@ccsemc.com]
Sent: Monday, August 06, 2007 5:51 PM
To: Chris Harvey; Thu Chan
Subject: RE: Symbol Technologies, Inc. , FCC ID: H9PCA5090, Assessment NO.: AN07T6975, 
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Hi Chris, 
 
Below are the replies to your questions on the above application. For the first question, the client's replies are in line in blue. 
Hopefully, this is okay. 
 
1. This appears to be a Slave (Client) Device with Radar detection per page 12 of 20. This type of device is on the TCB 
Exclusion list. Please reference above on page 12 and the next two pages (pp13-14) which clearly state that 
the UUT is operating as a  Client without Radar Detection.  Also, the grant of equipment authorization for 
the modular radio H9P2192955 (used in the device) states that it does not support radar detection.  The 
report does not document the FCC ID of the Master device used for testing. See section 2.1.4.  ID: LDK102056 The DFS 
test report is for a module FCC ID: H9P2192955 , and the FCC application is for a final device (VoIP Phone). Yes.  The 
module is integrated into the end device, although we are not using the modular approval ID on the 
device since the module will be used across several product families and our experience has been that it 
is almost impossible to track device approvals when a module that is used in more than just a few 
devices (too many permissive change records to sift through once you hit 4-5 end devices - and we will 
likely have this in 10-15 end devices). Also, since the end device (CA5090) has no GUI and no text entry 
method, there is no way to run a media player program & direct it to go fetch & play the appropriate file.  
The DFS report does not specify which antenna was used on the UUT (but does indicate that the gain was 2.8dBi) The 
antenna was a dipole of 2.8dBi gain. DFS testing should be performed with the minimum gain antenna if the radiated 
method is performed All diagrams in the report show a conducted setup.   The FCC required measurement 
procedure uses an MPEG file, but this DFS report indicates that a WAV file was used. It appears as though this device was 
not tested using the FCC's required measurement procedure. The device is an audio only device that cannot display 
video.  Please see http://ntiacsd.ntia.doc.gov/dfs/ where this MPEG you mention is sourced from - the 
WAV file is just below it, along with the description of when it can be used (such as in audio devices that 
cannot play video). 

Please reconfirm the capabilities of this device and submit DFS compliance documentation that complies with the FCC 
requirements. The device does not support radar detection. If this device is on the TCB Exclusion list, the 
application must be submitted to the FCC.  
 
2. Also, please submit documentation that indicates that the FCC ID Label which is now documented as being inside the 
battery compartment is visible at the time of purchase, per the FCC labeling policy. 
 
<CCS ANSWER:> Please see attached Statement. 

  
Best regards, 
September 

 
-----Original Message----- 
From: Chris Harvey 
Sent: Monday, August 06, 2007 10:48 AM 
To: Thu Chan 
Cc: Chris Harvey; September Radecki 
Subject: Symbol Technologies, Inc. , FCC ID: H9PCA5090, Assessment NO.: 
AN07T6975, Notice#2 



 
 
Thu & September, 
 
Thank you for submitting the DFS test report.  This appears to be a Slave (Client) Device with Radar detection per page 12 of 
20.  This type of device is on the TCB Exclusion list.  The report does not document the FCC ID of the Master device used 
for testing.  The DFS test report is for a module, and the FCC application is for a final device (VoIP Phone).  The DFS report 
does not specify which antenna was used on the UUT (but does indicate that the gain was 2.8dBi).  DFS testing should be 
performed with the minimum gain antenna if the radiated method is performed.  The FCC required measurement procedure 
uses an MPEG file, but this DFS report indicates that a WAV file was used.  It appears as though this device was not tested 
using the FCC's required measurement procedure.  
 
Please reconfirm the capabilities of this device and submit DFS compliance documentation that complies with the FCC 
requirements.  If this device is on the TCB Exclusion list, the application must be submitted to the FCC. 
 
Also, please submit documentation that indicates that the FCC ID Label which is now documented as being inside the battery 
compartment is visible at the time of purchase, per the FCC labeling policy. 
 
The items indicated above must be submitted before processing can continue on the above referenced application. Failure to 
provide the requested information within 30 days of the original e-mail date may result in application dismissal and forfeiture 
of the filing fee. Also, please note that partial responses increase processing time and should not be submitted. Any questions 
about the content of this correspondence should be directed to the e-mail address listed below the name of the sender. 
 
Best regards, 
 
Chris Harvey 
charvey-tcb@ccsemc.com 
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