
Steve,

I think this resolves the issue.  Please let me know if you or Tim have any additional questions…Terry

From: Steve Jones [mailto:Steve.Jones@fcc.gov] 
Sent: Wednesday, August 17, 2011 5:50 PM
To: Terry Mahn
Cc: Rashmi Doshi; Andrew Leimer
Subject: RE: Test Procedure Question

Hi Terry,

We now have internal clarification on this subject and I can confirm the measurement guidance previously issued. 
 As stated previously, we prefer average power measurement techniques be used for devices operating under 
both 90.205(o) and (p).  

90.205(o) specifies the limit in terms of maximum transmitter output power which we have previously interpreted 
to mean the maximum average power measured over the fundamental emission bandwidth.  

90.205(p) refers to 90.1215 regarding output power limits for operations in 4940-4990 MHz.  90.1215 specifies the 
limit in terms of “the maximum conducted output power” which again we have previously interpreted to mean the 
maximum average power measured over the fundamental emission bandwidth.

90.1215 also specifies a PSD limit for “high power” devices (≥ 20 dBm total output power) which is stated as “a 
peak power spectral density limit of 21 dBm/MHz”.  I suspect that this requirement is what has led to the 
confusion.  We have previously interpreted that compliance to this requirement be demonstrated with an average 
power measurement.  In this case the word “peak” refers to the particular 1 MHz segment where the maximum 
average PSD occurs rather than the true peak power per MHz.  This interpretation is consistent with how we have 
handled other rule parts where similar language is used (e.g., UNII).

Best Regards,
Steve

From: Terry Mahn [mailto:TGM@fr.com] 
Sent: Tuesday, August 09, 2011 3:56 PM
To: Steve Jones
Cc: Rashmi Doshi; Andrew Leimer; Terry Mahn
Subject: RE: Test Procedure Question

Hi Steve,

Sorry to bother you further on this matter but our client’s TCB asked me to confirm specifically, that an RMS 
detector can be used for the power measurement requirements of 90.205 (o) and (p) for the types of devices 
described in my earlier email – i.e.  2.4 GHz and 4.9 GHz digital mobile video transmitters using OFDM 
modulation in user­selectable bandwidths between 1.25 MHz and 8 MHz.  Thanks again for your assistance on 
this.  Best regards.

Terry

From: Terry Mahn <TGM@fr.com>
To: Steve Anderson <Steve.Anderson@cobham.com>
Subject: FW: Test Procedure Question
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From: Steve Jones [mailto:Steve.Jones@fcc.gov] 
Sent: Friday, August 05, 2011 11:04 AM
To: Terry Mahn
Cc: Rashmi Doshi; Andrew Leimer
Subject: RE: Test Procedure Question

Hi Terry,

Sorry about the delay in responding.  We agree that average power is the correct parameter to be measured for 
comparison to the limit in the case of the device that you describe and that the power averaging (RMS) detector is 
the appropriate detector to use.  Please see KDB 971168 for measurement guidance.

Best Regards,
Steve

From: Terry Mahn [mailto:TGM@fr.com] 
Sent: Thursday, August 04, 2011 2:29 PM
To: Steve Jones
Cc: Terry Mahn; Rashmi Doshi
Subject: Test Procedure Question

Hi Steve,

This is to follow up a voice mail message that I left for you earlier today.  I am trying to 
determine the appropriate detector to be used for measuring emissions from a digital 
mobile video transmitter to be authorized under the Part 90 rules.  The device will 
operate in the 2.4GHz band (a similar device will operate in the 4.9GHz band) at 
approximately 1 watt of output power, in user-selectable bandwidths between 1.25 MHz 
and 8 MHz, using OFDM technology.  

As I read the Part 90 rules, it appears that an RMS detector is permitted to be used for 
measuring emissions from transmitters of this type.  For example, Rule 90.210 allows 
emissions to be “expressed in average values” unless otherwise restricted to peak.  
 Inasmuch as the 2.5GHz band in the Industrial Radio Pool (see Rule 90.35) is not 
expressly restricted to peak limits it would appear that an RMS detector can be used for 
transmitters operating in this band.   Similarly, Rule 90.1215 governs the output power of 
4.9GHz band transmitters and allows measurements using “instrumentation calibrated in 
terms of an RMS-equivalent voltage” (see Rule 15.1215(c)).   Finally, I note that KNB 
971168 sets forth the recommended test procedures for digital wideband (over 1MHz) 
transmitters and specifically provides for “average power” measurements to be made 
unless an applicable rule part requires peak.

We are planning to discuss this issue with one of the TCBs in the next few days so it 
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would be helpful if you could confirm that our client’s device, as described above, can be 
measured using an RMS detector.  Please let me know if you need any additional 
information regarding this matter.  Best regards.

Terry   
Terry Mahn
Managing Principal, D.C. Office

Fish & Richardson P.C.
1425 K Street N.W. 
Washington, DC 20005 
Direct  (202) 626-6421
Fax (202) 783-2331
Main (202) 783-5070
Cell (703) 785-0953
mahn@fr.com

**********************************************************************************************
This email message is for the sole use of the intended recipient(s) and may contain 
confidential and privileged information. Any unauthorized use or disclosure is prohibited. If 
you are not the intended recipient, please contact the sender by reply email and destroy all 
copies of the original message. 

IRS CIRCULAR 230 DISCLOSURE: Any U.S. tax advice contained in this communication (including 
any attachments) is not intended or written to be used, and cannot be used, for the purpose 
of (i) avoiding penalties under the Internal Revenue Code or (ii) promoting, marketing or 
recommending to another party any transaction or matter addressed herein.(FR08-i203d)
**********************************************************************************************
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