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Question:  
 
Why can't you grant portable approval on this part 90 device - this 
is such a low duty cycle and output power that it does not make sense to 
allow mobile and fixed but not portable? This may be because of the FCC 
rules 2.1093 SAR concerns, but I think our SAR exemption is grounds to allow 
portable approval for this module. 
 
Answer:  
 
FCC has relatively well-defined modular approval procedures mainly 
for Part 15 devices, which have specific antenna(s) included as part of the 
certification.  Licensed service devices are generally not certified with 
specific antennas, and certain licensed service portable devices do submit 
SAR evaluation for each configuration.  Approval for portable use of 
E5MDS-ROR220 in certain well-defined configurations may be possible, but 
requires an interpretation of the licensed module review and approval 
procedures.  Depending on details of the operating configurations and 
exposure conditions for the "operator control unit," it may be possible to 
append the grant notes through a Class II permissive change filing not with 
TCB but directly with FCC to allow interpretations.  Such application should 
include details of typical or preferably specific operator control units, 
and full details of source-based time-averaging for the module. 
 
Fyi one early example of licensed module guidelines is at FCC/OET 
Interpretations Database link  
( 
<http://hraunfoss.fcc.gov/eas_public/SilverStream/Pages/pg_html_fts_res.html 
?letter=426> 
http://hraunfoss.fcc.gov/eas_public/SilverStream/Pages/pg_html_fts_res.html? 
letter=426 )  
 
 
 


